Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Dál – luštěninové jídlo

Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007Jedná se o jednoduché jídlo, které ovšem potřebuje delší dobu na přípravu. Luštěniny je třeba namočit nejlépe přes noc, vodu slít a poté znovu namočit a před vařením opět slít. Jinak může být toto jídlo těžké na trávení. Jídlo je V+PK- (Vátu zesilující, Pittu a Kaphu redukující), ale při užití vhodných luštěnin může být V0 (váta neutrální). Jedná se zejména o mungo, červenou čočku, fazole adzuki a cizrnu.

Ingredience

Doba přípravy: 60-90 minut

Počet porcí: 2

Příprava jídla
  1. Luštěniny na noc namočíme.
  2. Vodu přivedeme do varu v hrnci s tlustým dnem.
  3. Přidáme luštěniny a vaříme až můžeme luštěniny snadno rozdrtit. Může to trvat 45-75 minut. Tlakový hrnec vaření zkrátí.
  4. Odstavíme a necháme chladnout.
  5. Mezi tím si připravíme tarku, kterou poté vmícháme do dálu:
    1. Na lžíci ghí uděláme čong s uvedeným kořením.
    2. Necháme chvíli odstát pod pokličkou, aby se chutě vyrovnali a smícháme s dálem.
Jako přílohu podáváme nejčastěji rýži, můžeme přidat i tofu.
 

Literatura

 

Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007