Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Zapečená rýže

Jedná se o zajímavou změnu s podobnými surovinami jako kičadi. Jiný způsob přípravy umožní i jiný chuťový zážitek. Jídlo je tridóšické. Případnou méně vhodnou zeleninu je možné regulovat použitým kořením.

Ingredience

  • šálek basmati rýže
  • 2 šálky vody
  • sůl
  • ghí
  • zelenina dle konstituce a sezóny – nejlépe kořenová nebo košťálová, případně naklíčené mungo

Doba přípravy: 10+20 minut

Počet porcí: 4 porce

Příprava jídla

1 . Předehřejeme troubu na 190°C, vymažeme ghí zapékací mísu s krytem.
2 . V pánvi uděláme čonk.
3 . Do čonku přidáme rýži, popřípadě mungo.
4 . Podlijeme vodou , přidáme nakrájenou zeleninu a dusíme 5 minut.
5 . Směs nalijeme do zapékací mísy , doplníme vodu, přikryjeme a pečeme cca 20 minut.

Více se mi osvědčila kořenová nebo košťálová zelenina. Listovou by bylo asi vhodnější podusit před přidáním rýže do čonku.


Literatura

Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004