Zapečená rýže
Jedná se o zajímavou změnu s podobnými surovinami jako kičadi. Jiný způsob přípravy umožní i jiný chuťový zážitek. Jídlo je tridóšické. Případnou méně vhodnou zeleninu je možné regulovat použitým kořením.
Ingredience
- šálek basmati rýže
- 2 šálky vody
- sůl
- ghí
- zelenina dle konstituce a sezóny – nejlépe kořenová nebo košťálová, případně naklíčené mungo
Doba přípravy: 10+20 minut
Počet porcí: 4 porce
Příprava jídla
1 . Předehřejeme troubu na 190°C, vymažeme ghí zapékací mísu s krytem.
2 . V pánvi uděláme čonk.
3 . Do čonku přidáme rýži, popřípadě mungo.
4 . Podlijeme vodou , přidáme nakrájenou zeleninu a dusíme 5 minut.
5 . Směs nalijeme do zapékací mísy , doplníme vodu, přikryjeme a pečeme cca 20 minut.
Více se mi osvědčila kořenová nebo košťálová zelenina. Listovou by bylo asi vhodnější podusit před přidáním rýže do čonku.
Literatura
Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004