Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Těstoviny se zeleninou

Vlastní recept inspirovaný asijskou kuchyní. Využijeme kvalitní těstoviny s tvrdou pšenicí a sezónní zeleninu například špenát, cuketu, mrkev a brokolici. Nekombinujeme více než tři druhy zeleniny. Koření pomelu v mlýnku na koření a množství dávám podle citu. Těstoviny zvyšují Kaphu, proto u lidí této konstituce je třeba přidat více pálivého koření. Pro konstituci Pitta jsou těstoviny vhodné (jsou ochlazující), u konstituce Váta je možné požívat těstoviny v menším množství a dobře omaštěné nebo v omáčce.

Ingredience

  • těstoviny
  • koření na čonk (já obvykle užívám černuchu a římský kmín)
  • fenykl
  • koriandr
  • ostropestřec mariánský
  • kurkuma nebo kari
  • olivový olej nebo ghí
  • sezónní zelenina 

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: dle množství

Příprava jídla

  1. Dle návodu uvaříme těstoviny až jsou téměř hotové.
  2. Mezi tím na pánvi uděláme čonk.
  3. Do něj vhodíme zeleninu a dusíme do měkka. S oblibou k zelenině přidávám čerstvé bylinky (mátu, lichořešitnici, tulsí…)
  4. Nakonec přidáme černou sůl (nudle při vaření nesolím) a téměř hotové nudle a dobře promícháme.

Jedná se o poměrně chutné a snadné jídlo, které je pokaždé jiné podle použité zeleniny.