Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Rychlé tofu se špenátem

Tofu je snad nejvhodnější sójová potravina. Je ochlazující, sladké a svíravé chuti. Je vhodná zejména pro Pittu, ale vůči Vátě i regulátoru Kapha je neutrální. Přestože jinak bychom měli být u sójových výrobků opatrní, tofu je výjimkou a s klidným svědomím ho můžeme do jídelníčku zařazovat, nejlépe ovšem po tepelné úpravě. Jídlo by mělo být V0P-K0 (Váta a Kapha neutrální, Pitta redukující). Váta si jídlo více osolí, Kapha si může přidat nějaké koření, třeba hořčičné semínko.

Ingredience

  • 400g sójového tvarohu tofu
  • 100g čerstvého špenátu nebo mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 1/2 sklenice vody
  • 1 lžička škrobu nebo kuzu (používá se v makrobiotice a je dostupný ve zdravých výživách)
  • 2 lžičky sójové omáčky (nemusí být)
  • dle chuti a konstituce trošku soli
  • dle chuti a konstituce trochu koření (já užívám fenykl, koriandr a ostropestřec mariánský) 

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: dle množství

Příprava jídla

1 . Uděláme čonk, zpěníme cibuli.
2 . Přidáme tofu nakrájené na kostky a špenát, pokrájený nadrobno.
3 . Podlijeme polovičkou vody, dusíme asi 5 minut.
4 . Případně ochutíme solí a sójovou omáčkou.
5 . Ve zbytku vody rozmícháme škrob a přidáme do směsi, zavaříme.

Jedná se o velmi jednoduché a poměrně rychlé jídlo. Do čonku můžeme dát i lněné semínko. Pak již nemusíme přidávat škrob.

Literatura

Doval,Z.: Ájurvédská léčitelská kuchařka. Eko-konzult, Bratislava 2004