Rychlé tofu se špenátem
Tofu je snad nejvhodnější sójová potravina. Je ochlazující, sladké a svíravé chuti. Je vhodná zejména pro Pittu, ale vůči Vátě i regulátoru Kapha je neutrální. Přestože jinak bychom měli být u sójových výrobků opatrní, tofu je výjimkou a s klidným svědomím ho můžeme do jídelníčku zařazovat, nejlépe ovšem po tepelné úpravě. Jídlo by mělo být V0P-K0 (Váta a Kapha neutrální, Pitta redukující). Váta si jídlo více osolí, Kapha si může přidat nějaké koření, třeba hořčičné semínko.
Ingredience
- 400g sójového tvarohu tofu
- 100g čerstvého špenátu nebo mangoldu
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 1/2 sklenice vody
- 1 lžička škrobu nebo kuzu (používá se v makrobiotice a je dostupný ve zdravých výživách)
- 2 lžičky sójové omáčky (nemusí být)
- dle chuti a konstituce trošku soli
- dle chuti a konstituce trochu koření (já užívám fenykl, koriandr a ostropestřec mariánský)
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla
1 . Uděláme čonk, zpěníme cibuli.
2 . Přidáme tofu nakrájené na kostky a špenát, pokrájený nadrobno.
3 . Podlijeme polovičkou vody, dusíme asi 5 minut.
4 . Případně ochutíme solí a sójovou omáčkou.
5 . Ve zbytku vody rozmícháme škrob a přidáme do směsi, zavaříme.
Jedná se o velmi jednoduché a poměrně rychlé jídlo. Do čonku můžeme dát i lněné semínko. Pak již nemusíme přidávat škrob.
Literatura
Doval,Z.: Ájurvédská léčitelská kuchařka. Eko-konzult, Bratislava 2004