Zeleninové sabdží
Sabdží je způsob přípravy zeleniny, kdy se zelenina za přidání koření a oleje dusí. Ve většině případů je takto připravená zelenina tridóšická. V případě méně vhodné skladby zeleniny je potřeba korigovat působení pomocí koření.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 4 šálky různé zeleniny
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky celých hořčičných semínek nejlépe hnědých
- 1 lžička mleté kurkumy
- špetka kajenského pepře
Doba přípravy: 20 – 30 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla
- Omyjeme zeleninu a nakrájíme na malé kousky.
- Uděláme čonk.
- Do hotového čonku nasypeme zeleninu zamícháme a necháme trochu osmahnout.
- Přilijeme trochu vody a necháme dusit pod pokličkou.
- Po pěti minutách zamícháme a dusíme pod pokličkou dalších 15 minut.
- Až je zelenina měkká odstavíme a pod pokličkou necháme ještě cca 10 minut dojít.
Podáváme nejčastěji s rýží nebo s kičadi bez zeleniny.
Literatura
Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004
Ojha, A.: Ajurvédské paprsky díl 1, Ájurvédské centrum Sántoš, Praha, 1998