Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Zeleninové sabdží

Sabdží je způsob přípravy zeleniny, kdy se zelenina za přidání koření a oleje dusí. Ve většině případů je takto připravená zelenina tridóšická. V případě méně vhodné skladby zeleniny je potřeba korigovat působení pomocí koření.

Ingredience
Doba přípravy: 20 – 30 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla
  1. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na malé kousky.
  2. Uděláme čonk.
  3. Do hotového čonku nasypeme zeleninu zamícháme a necháme trochu osmahnout.
  4. Přilijeme trochu vody a necháme dusit pod pokličkou.
  5. Po pěti minutách zamícháme a dusíme pod pokličkou dalších 15 minut.
  6. Až je zelenina měkká odstavíme a pod pokličkou necháme ještě cca 10 minut dojít.

Podáváme nejčastěji s rýží nebo s kičadi bez zeleniny.

Literatura

Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004
Ojha, A.: Ajurvédské paprsky díl 1, Ájurvédské centrum Sántoš, Praha, 1998