Rýže
Rýži jako přílohu zpracovávám téměř výhradně níže popsaným způsobem. Jedná se o upravený recept na Kičadi. Téměř výhradně používám bílou basmati rýži. Je to rýže vhodná pro všechny konstituce a jako jediná z bílých rýží si zachovává mnoho výživných látek. Neloupaná rýže je oproti basmati rýži hůře stravitelná, zahřívá organismus a i její příprava je složitější a delší. Může zvyšovat Pittu i Kaphu, ale má hodně vlákniny a B vitaminů a je vhodná zejména pro konstituci Váta. Všechny recepty na tomto webu, není-li řečeno něco jiného, předpokládají bílou basmati rýži. Běžně užívaná bílá rýže neobsahuje téměř žádné živiny neboť průmyslovým zpracováním o ně přišla.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 2 šálky basmati rýže
- 4-5 šálků vody podle potřeby
- případně 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička celých hořčičných semínek nejlépe hnědých
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého fenyklu
Doba přípravy: 30 – 40 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla
- Uděláme čonk, do něho přidáme mandle nebo dýňová semena a opražíme.
- Do hotového čonku dáme rýži, zamícháme, přidáme trochu kurkumy a opražíme.
- Přilijeme nejlépe horkou vodu.
- Vaříme asi 25-35 minut až je rýže měkká, postupně doplňujeme vodu.
- Jídlo odstavíme a necháme cca 10 minut dojít pod pokličkou.
Způsob přípravy je vlastně obdobný jako při přípravě Kičadi a velmi se mi osvědčil. Koření i semínka můžeme střídat.
Literatura
Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004