Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Rýže

Rýži jako přílohu zpracovávám téměř výhradně níže popsaným způsobem. Jedná se o upravený recept na Kičadi. Téměř výhradně používám bílou basmati rýži. Je to rýže vhodná pro všechny konstituce a jako jediná z bílých rýží si zachovává mnoho výživných látek. Neloupaná rýže je oproti basmati rýži hůře stravitelná, zahřívá organismus a i její příprava je složitější a delší. Může zvyšovat Pittu i Kaphu, ale má hodně vlákniny a B vitaminů a je vhodná zejména pro konstituci Váta. Všechny recepty na tomto webu, není-li řečeno něco jiného, předpokládají bílou basmati rýži. Běžně užívaná bílá rýže neobsahuje téměř žádné živiny neboť průmyslovým zpracováním o ně přišla.

Ingredience
  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 2 šálky basmati rýže
  • 4-5 šálků vody podle potřeby
  • případně 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička celých hořčičných semínek nejlépe hnědých
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého fenyklu
Doba přípravy: 30 – 40 minut
 
Počet porcí: 4
  
Příprava jídla
  1. Uděláme čonk, do něho přidáme mandle nebo dýňová semena a opražíme.
  2. Do hotového čonku dáme rýži, zamícháme, přidáme trochu kurkumy a opražíme.
  3. Přilijeme nejlépe horkou vodu.
  4. Vaříme asi 25-35 minut až je rýže měkká, postupně doplňujeme vodu.
  5. Jídlo odstavíme a necháme cca 10 minut dojít pod pokličkou.
Způsob přípravy je vlastně obdobný jako při přípravě Kičadi a velmi se mi osvědčil. Koření i semínka můžeme střídat.
 

Literatura

Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004