Miso polévka
Miso polévka je velmi doporučovaná makrobiotikou. Jak se na tuto polévku dívá ájurvéda? Miso má svíravou a kyselou chuť. Je zahřívající a jeho vipak (viz. chutě podle ájurvédy) je pálivý. Mimo to se jedná o kvašenou potravinu a takové ájurvéda příliš nedoporučuje. Polévku by opatrně měli jíst zejména lidé s konstitucí Pitta, pro Vátu a Kaphu je polévka docela vhodná.
Ingredience
- ½ lžíce pasty miso
- šálek najemno nakrájené cibule nebo pórku
- 8 cm dlouhý kousek řasy wakame – možno nahradit jinou řasou
Doba přípravy: 15 – 20 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla
- Mořskou řasu dáme na 5 – 10 minut namočit do vody.
- Nakrájíme cibuli a řasu, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
- Necháme 10 – 20 minut vařit na mírném ohni do měkka.
- Vezmeme do misky naběračku nehotového vývaru, ochladíme ho a rozmícháme v něm miso pastu.
- Po uvaření vývaru jej odstavíme a rozmíchané miso dáme do polévky.
Na každý šálek polévky použijeme jednu lžičku miso pasty. Tuto polévku je možné obměňovat přidáváním různé zeleniny.
Literatura
Kushi, M., Jack, A.: Dieta pro silné srdce, Pragma, Praha, 2000
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002