Asafoetida – čertovo lejno – Hing
Vědecký název: Ferula assafoetida, asa smrdutá
Vlastnosti
- pálivá hořká, ohřívající, pálivá, VK-P+
- lehká, lepkavá olejnatá, ostrá, čistá
Popis
Někdy je také pro svůj sirný zápach označovaná jako čertovo lejno. Je to výrazně zahřívající velmi účinné koření s mnoha léčebnými efekty. Proto je třeba používat do pokrmů vždy jen malou špetku. Jako všechna aromatická koření je třeba ji uchovávat v uzavíratelné, nejlépe tmavé, nádobě. Jako koření se užívá sušená šťáva z této rostliny.
Zdravotní účinky
- podporuje velmi výrazně Agní a chuť k jídlu
- podporuje detoxikaci těla
- léčí suchý kašel a astma, pomáhá při nachlazení
- zlepšuje funkci lymfatického systému
- napomáhá přizpůsobení organismu sezónním změnám
- léčí množství různých zánětů
- likviduje červovité parazity různě v těle, zejména škrkavky a roupy dětské
- zklidňuje nervový systém
- používá se při mnoha různých srdečních chorobách
- má projímavý účinek, snižuje plynatost, uvolňuje nahromaděnou zablokovanou stolici po dietních chybách
- je vhodná pro všechny lidi, kteří mají strach ze společnosti a uzavírají se stále do sebe
- velmi účinně snižuje Vátu, pravděpodobně není účinnější prostředek
Kontraindikace
Asafoetida je velmi účinné koření, a tak je třeba je užívat opatrně. Zvláště Pitta musí dávat pozor na její zahřívající vlastnosti. Může působit i dráždivě na zažívání, proto je vhodnější ji používat smaženou.
Využití v kuchyni
- Míchá se pro výraznou chuť s různými moukami.
- Je možné ji přidávat do kičadi i do rýže.
- Časté je použití do různých dálů a jiných luštěninových jídel, například čočky nebo fazolí.
- Nahrazuje cibuli a česnek – můžeme ji použít ve většině receptů místo nich.
Léčebné využití
Při nadýmání a břišních křečích je možné přidávat špetku asafoetidy do bylinného čaje.
Literatura
Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000