Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Domů » Učebnice ájurvédy » Základy stravování a přípravy potravy » Koření » Asafoetida – čertovo lejno – Hing

Asafoetida – čertovo lejno – Hing

Vědecký název: Ferula assafoetida, asa smrdutá

Vlastnosti

  • pálivá hořká, ohřívající, pálivá, VK-P+
  • lehká, lepkavá olejnatá, ostrá, čistá

Popis

Někdy je také pro svůj sirný zápach označovaná jako čertovo lejno. Je to výrazně zahřívající velmi účinné koření s mnoha léčebnými efekty. Proto je třeba používat do pokrmů vždy jen malou špetku. Jako všechna aromatická koření je třeba ji uchovávat v uzavíratelné, nejlépe tmavé, nádobě. Jako koření se užívá sušená šťáva z této rostliny.

Zdravotní účinky

  • podporuje velmi výrazně Agní a chuť k jídlu
  • podporuje detoxikaci těla
  • léčí suchý kašel a astma, pomáhá při nachlazení
  • zlepšuje funkci lymfatického systému
  • napomáhá přizpůsobení organismu sezónním změnám
  • léčí množství různých zánětů
  • likviduje červovité parazity různě v těle, zejména škrkavky a roupy dětské
  • zklidňuje nervový systém
  • používá se při mnoha různých srdečních chorobách
  • má projímavý účinek, snižuje plynatost, uvolňuje nahromaděnou zablokovanou stolici po dietních chybách
  • je vhodná pro všechny lidi, kteří mají strach ze společnosti a uzavírají se stále do sebe
  • velmi účinně snižuje Vátu, pravděpodobně není účinnější prostředek

Kontraindikace

Asafoetida je velmi účinné koření, a tak je třeba je užívat opatrně. Zvláště Pitta musí dávat pozor na její zahřívající vlastnosti. Může působit i dráždivě na zažívání, proto je vhodnější ji používat smaženou.

Využití v kuchyni

  • Míchá se pro výraznou chuť s různými moukami.
  • Je možné ji přidávat do kičadi i do rýže.
  • Časté je použití do různých dálů a jiných luštěninových jídel, například čočky nebo fazolí.
  • Nahrazuje cibuli a česnek – můžeme ji použít ve většině receptů místo nich.

Léčebné využití

Při nadýmání a břišních křečích je možné přidávat špetku asafoetidy do bylinného čaje.

Literatura

Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000