Mandlové mléko
Vynikající sattvický nápoj vhodný pro všechny. Je vynikající pro mozek. Ájurvéda ho doporučuje i po pohlavním styku, protože doplňuje ódžas.
Ingredience
- hrnek loupaných mandlí
- dva hrnky teplé vody
- lžička ghí
- lžička medu
- lžička růžové vody (není nutné)
- doba přípravy: 5 minut
Počet porcí: 2
Příprava jídla
1 . Hrnek loupaných mandlí a dva hrnky teplé vody rozmixujeme ručním mixérem.
2 . Roztok přecedíme přes plátno nebo hustý cedník.
3 . Rozdrcené mandle můžeme použít při výrobě chleba, do kičadi a podobně.
4 . Do scezeného roztoku přidáme lžičku ghí, lžičku medu a lžičku růžové vody.
Chuť je trochu jiná než průmyslově vyráběného chleba a ne vždy nám zachutná na poprvé. Když si na něj zvykneme, nedáme na něj dopustit.
Literatura
Doval,Z.: Ájurvédská léčitelská kuchařka. Eko-konzult, Bratislava 2004