Zázvor – Adrak (čerstvý), Shunti (sušený)
Vědecký název: Zingiber officinale, zázvor lékařský
Vlastnosti
- pálivý sladký, prohřívající, sladký, VK- P+, sattvický
- suchý, ostrý, těžký
Popis
Nejvíce sattvické koření, při jisté opatrnosti vhodné pro všechny konstituce. Jako koření se užívá čerstvý nebo sušený oddenek. Sušený je více horký a suchý, proto vhodný zejména pro konstituci Kapha (např. smíchaný s medem). Pro konstituce Váta a Pitta je vhodnější zázvor čerstvý. V ájurvédě je to jedno z nejvíce doporučovaných koření. Čerstvý zázvor zvyšuje Agní (např. smíchaný se solí a pepřem), ale nezvyšuje při tom výrazně teplo v těle. Sušený zázvor zahřívá výrazně i tělo samotné. Pro užití zázvoru platí zlaté ájurvédské pravidlo: všeho s mírou a moudře a citlivě pozorovat zpětnou vazbu na tělo.
Zázvor můžeme pěstovat i v evropských podmínkách, pokud jej v zimě uchráníme před mrazem. Botanickou příbuznou zázvoru je kurkuma dlouhá, další významná ájurvédská bylina.
Obě rostliny se v posledních letech dají koupit na našem trhu nejen v podobě sušené, ale i ve formě čerstvých oddenků.
Zdravotní účinky
- příznivě působí na zvýšení Agní, tím zlepšuje trávení i podporuje detoxikaci. Používá se při léčení poruch zažívání, podporuje vstřebávání
- je vhodný při nachlazení a dýchacích potížích
- posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh
- je protizánětlivý
- podporuje pocení
- snižuje bolest
- podporuje trávení bílkovin
- snižuje záněty a srážlivost krve, pomáhá vstřebávat krevní sraženiny
- uklidňuje nervy a snižuje obavy
- je afrodiziakální
Dávkování
Klasické ájurvédské zdroje uvádějí denní dávku 5-10ml čerstvé šťávy nebo 4g kořene, v případě suchého mletého prášku je denní dávka 1-3g. Překročení dávky může vést k nevolnosti a průjmu.
Kontraindikace
Zázvor je pálivý a prohřívající. Proto ve velkém množství není vhodný pro Pittu. Nicméně jeho příznivé vlastnosti převládají a i Pitta ho může konzumovat v rozumném množství. Čerstvý zázvor je nejvhodnější pálivé koření pro Pittu. Nedoporučuje se užívat při zánětlivých onemocněních a vředech zažívacího traktu, pokožky a při vysoké horečce. Někteří autoři nedoporučují užívání zázvoru v těhotenství a pro malé děti.
Využití v kuchyni
- V klasických receptech jsem nahradil všude česnek zázvorem. Chuť je jiná, ale vynikající.
- Může se použít v kičadi.
- Vařením se látky obsažené v zázvoru přetvářejí, účinky však zůstávají zachovány.
Léčebné využití
- Při počínajícím nachlazení uvaříme zázvorový čaj z několika plátků čerstvého zázvoru.
- Zázvorový čaj také pijeme při detoxikaci a špatném trávení.
- Na ochraptělý hlas nebo pobolívání v krku je možné cucat malý kousek čerstvého zázvoru.
- Žvýkání zázvoru také pomáhá při kinetózách. K tomu můžeme užívat i kandovaný zázvor.
- Při revmatických bolestech se mohou používat obklady z čerstvého zázvoru na bolavé klouby.
- Při ztuhlosti šíje a svalů obecně přikládáme dvoufázově obklad z čerstvého zázvoru a pak aplikujeme masáž nebo chiropraxi.
- Zázvor namočený v citrónové šťávě zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení, podobné účinky má čerstvý zázvor smíchaný se solí a pepřem.
- Zajímavý je recept na zázvorové pastilky – ve hmoždíři smícháme práškový zázvor s čerstvou zázvorovou šťávou a uděláme kuličky.
Výrobky, ve kterých je obsažen
- směs Trikatu
- směs Pačak
Autoři: Fakír a Jana Ježíková
Literatura
Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot.G.: Ájurvédské bylinky, Dhanvantri, praha 2005
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000
Zisková,M.: Výživa, áhára. Vlastním nákladem, Nová Dilie 2011
Khare C.P.: Indian herbal remedis, Springer Verlag Berlin, 2004