Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Vrcholák tříslovinný (chebule) – Haritaki
Vrcholák tříslovinný (chebule) – Haritaki
Charakteristika
- všechny chutě mimo slanou hlavně svíravá, prohřívající, sladký, VPK=
- přestože má hodně svíravá má omlazující účinek na Vátu, snižuje Kaphu a jen v nadměrných dávkách mírně zvyšuje Pittu
- lehká, suchá
Vědecký název: Terminalia Chebula – vrcholák tříslovinný (chebule)
Popis a výskyt
Jedná se o 25 – 30 m vysoký strom s kmenem až 1 metr v průměru. Listy jsou špičaté, 10 – 30 cm dlouhé, střídavé. Dřevo je tvrdé a objemné. Květy jsou bílé nebo žluté a silně voní. Plody jsou peckovice 3-6 cm dlouhé, zpočátku zelené, po dozrání žlutohnědé. Existuje mnoho odrůd.
Stromy jsou domácí v jižní Asii a Indii. Rozšířeny jsou v Indii, Nepálu, jihozápadní Číně, na Srí Lance, v Malajsii a Vietnamu.
Zdravotní účinky
- odstraňuje ámu z tkání, zejména ze zažívacího traktu
- má silné desinfekční a vyživující účinky
- omlazuje střeva a plíce
- reguluje tlusté střevo a v závislosti na dávce staví průjem nebo zácpu
- zlepšuje trávení a vstřebávání
- urychluje zpracování potravy v žaludku
- vyživuje mozek a nervy
- stahuje zvředovatělé povrchy tkání a sliznic
- podporuje hlas a zrak, napomáhá dlouhověkosti
- podporuje moudrost a inteligenci
- upravuje nadměrné výtoky včetně kašle pocení,
- poluce a bolestivé menstruace
- na oční víčka při zánětu spojivek
- působí na krevní tkáň a při slabosti srdce
- zabraňuje hromadění hnisu při kožních chorobách
- používá se při chronické horečce
Kontraindikace
Kontraindikace není známa. Opatrnosti je třeba u slabých pacientů a u těhotných žen. Určitá opatrnost je nutná i při velmi vysoké Pittě.
Léčebné využití
- je součástí směsi tří plodů triphala, která je nejznámějším ájurvédským lékem
- používá se do směsí na dobré trávení
- odvar ze samostatných plodů nebo triphaly se používá na kloktání postižené ústní sliznice nebo k omývání zanícených ran a vředů
Zajímavost
- je považována za nejdůležitější bylinu ájurvédské medicíny
Výrobky ve kterých je obsažen
- triphala, triphala detoxikační kůra, triphala detoxikační čaj
- kagul, B-free, ayur lean
- ashwagandharishta, abhayarishta
- nutrijam
- tarika ole na dásně
- čaj ayur slim
- zubní pasty supirivicki, zubní pasta VICO,
Literatura
Frawley,D.,Lad,V.: Rostliny v ájurvédě. Volvox Globator, Praha 2006
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Dhanvatri, Praha bez vročení
Svoboda,R.: Ájurvéda pro ženy. Ecce Vita, Praha 2002