Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Ghí

Jedná se o základní recept na výrobu přepuštěného másla. V současnosti je poměrně jednoduché koupit ghí v obchodě ale lepší a levnější je, si ho vyrobit doma. Používáme co nejkvalitnější suroviny, protože jen z kvalitních surovin je možné vyrobit kvalitní produkt. Ghí je sladké, ochlazující se sladkým vipakem a tridóšický VPK= (vhodný pro všechny dóši). Zapaluje Agní a obsahuje hodně odžas. V případě oslabení organismu doporučuje ájurvéda lžíci ghí ráno na lačno. Ghí je také ideální nosič různých léčebných produktů. Za tímto účelem se vyrábí tzv. medikované ghí.

Ingredience

  • 4 kostky másla

Doba přípravy: 30 minut

Příprava jídla

1 . Do nerezového hrnce s těžkým dnem vložíme máslo a začneme na velmi mírném ohni zahřívat.
2 . Tvořící se pěnu odebíráme lžící a dáváme do jiné nádoby nebo vyhazujeme (vhodné krmivo pro kočky).
3 . Až zůstane v hrnci jen čistý průhledný tuk, přelijeme jej opatrně do jiné nádoby.

Při vaření dáváme pozor na okamžik, kdy začne sraženina na dně hrnce hnědnout. Z ohně ghí odstraníme nejlépe před tímto okamžikem. Přepuštěním se z másla oddělí voda, různé příměsi a mléčná bílkovina.

Přepuštěním 1kg másla získáme asi 700g ghí.

Literatura

Bauhofer,U.: Vykročení k tichu. Studiopress, Čáslav 2003
Frej,D.: Ajurvéda. Eminent Praha 2007
Rajpoot,G.: Základy ájurvédy. Dhanvantri, Praha 2002