Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Adžvan

Vědecký název: Trachyspermum ammi – kmín koptský

Vlastnosti

  • pálivý
  • hořký
  • ohřívající
  • ostrá
  • VK-P+

Popis

Je to keř rostoucí po celé Indii. Jako koření se používají semínka. Má horkou, suchou a lehkou povahu. Výrazně zvyšuje Agní, zejména je vhodný při trávení většího množství obilovin nebo luštěnin.

Zdravotní účinky

  • likviduje plynatost stejně jako asafoetida
  • pomáhá při léčení horeček
  • je vhodné na problémy způsobené přejídáním
  • vhodné je i při plynatosti
  • posiluje játra a slezinu
  • má stimulující a afrodisiakální účinky
  • je účinný na špatně se hojící vředy
  • působí protikřečově
  • konzumace několika semínek s palmovým cukrem (bude proklik) chrání před zvracením při zvýšené kyselosti žaludku
  • působí proti bolesti

Kontraindikace

Adžvan je málo vhodný pro konstituci Pitta, při velkých dávkách může dojít k oslabení tvorby mléka u žen a semene u mužů. Nežádoucími průvodními jevy mohou být i bolesti hlavy.

Využití v kuchyni

Je vhodné zejména do luštěninového jídla, různých dálů a luštěninových kaší jedna lžička na dva šálky luštěnin.
Mohou se přidávat do chleba jedna lžička na 4 šálky obilovin.

Léčebné využití

  • Při poruchách trávení nebo potence roztlučeme ½ lžičky plodů adžvanu v hmoždíři a smícháme s vrchovatou lžičkou heřmánku. Přelijeme horkou vodou a necháme 10 minut luhovat. Denně pijeme jeden pohárek oslazený medem.
  • Při zánětech dásní uděláme ústní vodu vyluhováním 4 lžiček roztlučeného adžvanu v ¼ l vody za studena. Louhujeme alespoň hodinu, pak scedíme a uložíme do vzduchotěsně uzavřené nádoby. Užíváme po každém čištění nejdéle tři dny, a pak uděláme vodu čerstvou.

Literatura

Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A.,Schweppe,R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000