Adžvan
Vědecký název: Trachyspermum ammi – kmín koptský
Vlastnosti
- pálivý
- hořký
- ohřívající
- ostrá
- VK-P+
Popis
Je to keř rostoucí po celé Indii. Jako koření se používají semínka. Má horkou, suchou a lehkou povahu. Výrazně zvyšuje Agní, zejména je vhodný při trávení většího množství obilovin nebo luštěnin.
Zdravotní účinky
- likviduje plynatost stejně jako asafoetida
- pomáhá při léčení horeček
- je vhodné na problémy způsobené přejídáním
- vhodné je i při plynatosti
- posiluje játra a slezinu
- má stimulující a afrodisiakální účinky
- je účinný na špatně se hojící vředy
- působí protikřečově
- konzumace několika semínek s palmovým cukrem (bude proklik) chrání před zvracením při zvýšené kyselosti žaludku
- působí proti bolesti
Kontraindikace
Adžvan je málo vhodný pro konstituci Pitta, při velkých dávkách může dojít k oslabení tvorby mléka u žen a semene u mužů. Nežádoucími průvodními jevy mohou být i bolesti hlavy.
Využití v kuchyni
Je vhodné zejména do luštěninového jídla, různých dálů a luštěninových kaší jedna lžička na dva šálky luštěnin.
Mohou se přidávat do chleba jedna lžička na 4 šálky obilovin.
Léčebné využití
- Při poruchách trávení nebo potence roztlučeme ½ lžičky plodů adžvanu v hmoždíři a smícháme s vrchovatou lžičkou heřmánku. Přelijeme horkou vodou a necháme 10 minut luhovat. Denně pijeme jeden pohárek oslazený medem.
- Při zánětech dásní uděláme ústní vodu vyluhováním 4 lžiček roztlučeného adžvanu v ¼ l vody za studena. Louhujeme alespoň hodinu, pak scedíme a uložíme do vzduchotěsně uzavřené nádoby. Užíváme po každém čištění nejdéle tři dny, a pak uděláme vodu čerstvou.
Literatura
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A.,Schweppe,R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000