Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Celozrnný chléb s kvasnicemi

Ájurvéda příliš nedoporučuju potraviny, na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně více než tisíciletá tradice v našich zemích považuje chleba za nejdůležitější potravinu a i ájurvéda doporučuje si podržet v rámci možností udržet co nejvíce domácí stravovací návyky. Proto jsem se rozhodl chleba ze svého jídelníčku nevypouštět, ale najít jeho zdravou alternativu. Zjistil jsem, že v Benediktýnských klášterech v Bavorsku, a tedy snad i u nás, se používal chleba ze špaldy a ječmene. Protože jsem v té době již obojí mouku používal, nebylo již více co řešit. Jedná se ovšem o kombinaci pro Pittu, Kapha by měla dělat chleba žitný, případně ječnožitný (ten jsem ovšem nezkoušel) a Váta spíše chleba pšeničný a více slaný.

Ingredience

  • 400 g špaldové celozrnné mouky
  • 400 g ječné celozrnné mouky
  • lžička chlebového koření (používám kmín, koriandr, fenykl, kumín a ostropestřec)
  • 3 lžíce semínek (používám mandle, len, dýni – ne všechny, jeden nebo maximálně dva druhy)
  • lžička soli
  • čtvrtka kvasnic, teplá voda 

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: dle množství

Příprava jídla

  1. Nejprve rozmícháme kvasnice v misce teplé vody.
  2. Rozmícháme mouku, semínka, koření a sůl a zalijeme vodou s kvasnicemi.
  3. Postupně vypracujeme těsto tak, aby bylo homogenní, postupně můžeme přilévat vodu, ale velmi opatrně a pomalu, aby nebylo těsto příliš lepivé. Pokud se nám to stane, přidáme trochu mouky.
  4. Těsto dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout.
  5. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme chleba péct.
  6. Pečeme asi 40 minut , poté chleba vyjmeme a přikryjeme látkou.
  7. Necháme odležet a nejlépe až ráno se pustíme do jídla.

Recept je na menší chleba. Osvědčilo se mi péct menší chleby, protože se snáze odhaduje, jak rychle je dojím a mohu si včas upéct další.

Literatura

1 . Lie,S.: Boost your vitality with ayurveda. Teach yourself, London 2010
2 . Kolektiv: Léčivá síla z klášterní zahrady. Ikar, Praha 2008