Celozrnný chléb s kvasnicemi
Ájurvéda příliš nedoporučuju potraviny, na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně více než tisíciletá tradice v našich zemích považuje chleba za nejdůležitější potravinu a i ájurvéda doporučuje si podržet v rámci možností udržet co nejvíce domácí stravovací návyky. Proto jsem se rozhodl chleba ze svého jídelníčku nevypouštět, ale najít jeho zdravou alternativu. Zjistil jsem, že v Benediktýnských klášterech v Bavorsku, a tedy snad i u nás, se používal chleba ze špaldy a ječmene. Protože jsem v té době již obojí mouku používal, nebylo již více co řešit. Jedná se ovšem o kombinaci pro Pittu, Kapha by měla dělat chleba žitný, případně ječnožitný (ten jsem ovšem nezkoušel) a Váta spíše chleba pšeničný a více slaný.
Ingredience
- 400 g špaldové celozrnné mouky
- 400 g ječné celozrnné mouky
- lžička chlebového koření (používám kmín, koriandr, fenykl, kumín a ostropestřec)
- 3 lžíce semínek (používám mandle, len, dýni – ne všechny, jeden nebo maximálně dva druhy)
- lžička soli
- čtvrtka kvasnic, teplá voda
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla
- Nejprve rozmícháme kvasnice v misce teplé vody.
- Rozmícháme mouku, semínka, koření a sůl a zalijeme vodou s kvasnicemi.
- Postupně vypracujeme těsto tak, aby bylo homogenní, postupně můžeme přilévat vodu, ale velmi opatrně a pomalu, aby nebylo těsto příliš lepivé. Pokud se nám to stane, přidáme trochu mouky.
- Těsto dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout.
- Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme chleba péct.
- Pečeme asi 40 minut , poté chleba vyjmeme a přikryjeme látkou.
- Necháme odležet a nejlépe až ráno se pustíme do jídla.
Recept je na menší chleba. Osvědčilo se mi péct menší chleby, protože se snáze odhaduje, jak rychle je dojím a mohu si včas upéct další.
Literatura
1 . Lie,S.: Boost your vitality with ayurveda. Teach yourself, London 2010
2 . Kolektiv: Léčivá síla z klášterní zahrady. Ikar, Praha 2008