Čarakovi sušenky proti depresi
Jedná se o recept starý asi 3 tisíce let. Pekl jsem ho na vánoce a je docela chutný, nicméně není dobré jíst sušenek příliš mnoho, protože poněkud zvyšují Pittu. Velmi vhodné jsou naopak na zvýšení trávícího ohně, což se o vánocích obvykle hodí. Recept je VK-P+.
Ingredience
- 5 dílů muškátového oříšku
- 4 díly mleté skořice
- 1 díl drceného hřebíčku
- mouka (použil jsem pšeničnou a celozrnnou špaldovou 1:1)
- třtinový cukr nebo palmový cukr
- kousek másla nebo ghí
- několik vaječných žloutků (použil jsem i bílky, které trochu vyrovnávají Pittu)
Doba přípravy: 20 + 15 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla
- Připravíme koření, 40 g rozemletého smíchaného koření na 0,5 kg mouky. V nouzi můžeme použít koření do svařáku nebo do štrůdlu.
- Vytvoříme těsto smícháním mouky, koření, žloutků (nebo celých vajec), ghí (nebo másla), cukru, případně s trochou vody. Těsto pořádně vypracujeme a necháme odležet.
- Těsto vyválíme na placku a pomocí vykrajovátek uděláme sušenky.
- Sušenky naklademe na plech a pečeme do zlatova. Mírné nadouvání sušenek není na závadu.
Sušenky mají zajímavou chuť a jsou dobrým zpestřením vánočního cukroví.
Literatura
Hloška P.: Ájurvéda česky. Fontána, Olomouc 2002