Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Čonk

Čonk (čonks) je základní recept v indické kuchyni. Je to základ mnoha jídel, ale není to samostatné jídlo. Použití čonku je dvojí. Můžeme ho přidat do již uvařených surovin a tím jim dát plnější chuť, případně korigovat jejich účinky podle individualních potřeb, nebo slouží jako základ pro dušení zeleniny, přípravu rýže a podobně. Používá se také k dolaďování jídel podle požadovaných dóšických účinků, pokud jí spolu rodina nebo větší skupina lidí s individuálními potřebami.

 Ingredience
Doba přípravy: 1 – 3 minuty
 
Počet porcí: 
 
Příprava jídla
  1. Na pánvi rozpálíme ghí nebo olivový olej.
  2. Do prohřátého tuku nasypeme hořčičné semínko a kumín, případně další semena (tčeba mandle).
  3. Koření smažíme dokud semínka nezačnou vyskakovat.
  4. Pak můžeme přisypat nakrájenou cibuli nebo pórek a ještě smažit dozlatova.
  5. Nakonec přisypáváme další drcené koření jako koriandr, fenykl a podobně.
Koření mícháme podle druhu jídla, nerovnováhy a konstituce jedlíků i ročního období. Podrobněji viz. Koření.
 

Literatura

 

Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení