Čonk
Čonk (čonks) je základní recept v indické kuchyni. Je to základ mnoha jídel, ale není to samostatné jídlo. Použití čonku je dvojí. Můžeme ho přidat do již uvařených surovin a tím jim dát plnější chuť, případně korigovat jejich účinky podle individualních potřeb, nebo slouží jako základ pro dušení zeleniny, přípravu rýže a podobně. Používá se také k dolaďování jídel podle požadovaných dóšických účinků, pokud jí spolu rodina nebo větší skupina lidí s individuálními potřebami.
Ingredience
- 2 lžíce ghí nebo olivového oleje, či kokosového tuku
- 1 lžička římského kmínu (používám celý)
- 1 lžička celých hořčičných semínek, nejlépe hnědých, vzhledem k tomu, že jsou P+, často nahrazuji lžičkou černuchy
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého fenyklu
- Eventuelně čerstvý zázvor, cibule, pórek, semínka a podobně
Doba přípravy: 1 – 3 minuty
Počet porcí:
Příprava jídla
- Na pánvi rozpálíme ghí nebo olivový olej.
- Do prohřátého tuku nasypeme hořčičné semínko a kumín, případně další semena (tčeba mandle).
- Koření smažíme dokud semínka nezačnou vyskakovat.
- Pak můžeme přisypat nakrájenou cibuli nebo pórek a ještě smažit dozlatova.
- Nakonec přisypáváme další drcené koření jako koriandr, fenykl a podobně.
Koření mícháme podle druhu jídla, nerovnováhy a konstituce jedlíků i ročního období. Podrobněji viz. Koření.
Literatura
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení