Fenykl – Šatapušpa
Vědecký název: Foeniculum vulgare, fenykl obecný
Vlastnosti
- sladká, ochlazující, sladká,VPK=, sattvický
- lehká, lepkavá olejnatá, ostrá
Popis
Fenykl je sattvické koření vhodné pro všechny konstituce. Má výrazné aroma, proto se používá v menším množství a uchováváme ho v uzavřených nádobách. Jako koření se používá plod. Má podobné účinky jako anýz, je však ochlazující.
Zdravotní účinky
- podporuje Agní, odstrňuje ámu
- pomáhá při zácpě, kolice a nadýmání
- má močopudné účinky, pomáhá při bolestivém močení
- vyživuje krev
- pomáhá při očních chorobách
- odstraňuje svíravé bolesti při vyprazdňování střev
- působí podpůrně na menstruaci a podporuje tok mléka u kojících matek
- snižuje chuť k jídlu
- ulevuje od křečí
- uklidňuje nervy
- anafrodisiakum (snižuje chuť na sex)
Kontraindikace
- není známa
Využití v kuchyni
- fenykl používám do čonku jako jedno ze základních koření
- kořením jím doma pečený chleba
- často je také součástí kořenících směsí
Léčebné využití
- Čaj pro kojence a kojící matky proti větrům – vhodnější je odvar.
- Odvar pomáhá také při problémech trávení – zvyšuje Agní a není zahřívající, což je vhodné zejména pro konstituci Pitta.
- Proplachování očí fenyklovým odvarem pomáhá při častém slzení a zánětech očí.
- Proplachování nosu odvarem z fenyklu pomáhá rozpouštět i starší usazeniny v dutinách a odstraňuje bolesti hlavy.
- Fenykl se dobře kombinuje s kumínem a koriandrem, čímž vzniká směs ochlazujících koření.
- Při potížích s močovým traktem se hodí kombinovat fenykl s koriandrem.
Literatura
Frawley, D.,Lad,V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha, bez vročení
Rajpoot, G.: Ájurvédské bylinky. Dhanvantri, Praha, 2005
Schwarz, A., Schweppe,R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000