Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Základy stravování a přípravy potravy
Stravovací režim považuje ájurvéda za nejdůležitější a nejjednodušší způsob, jak ovlivnit naše zdraví. Ostatní metody jsou pouze pomocné, ale hlavní je dodržovat zásady správného stravování. Pouze při závažných nemocech nastupují postupy klinické ájurvédy, které ovšem nemohou být předmětem samoléčby.
Výraznou předností, kterou ájurvéda má, je individuální přístup. Při stanovení jídelníčku přihlížíme ke konstituci = našemu nastavení dóš (prakrti), jejímu okamžitému stavu (vikrti), roční a denní době, počasí, náladě a množství dalších faktorů. Na první pohled to vypadá složitě, ale je nejlepší začít postupně s nejdůležitějšími faktory a pak jídelníček zpřesňovat. Po určité době (alespoň dva měsíce důsledného dodržování zásad) se nejvíce řídíme intuicí.