Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Pomazánka z hrašky

Literatura

Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004
Ojha,A.: Ajurvédské paprsky díl 1. Ájurvédské centrum Sántoš, Praha 1998

Jedná se o docela jednoduchou pomazánku poměrně rychle připravenou. Cottage je tridóšický, hrách je méně vhodný pro Vátu. Proto musí lidé s touto konstitucí doplnit pomazánku vhodným kořením.

Přestože ájurvéda kvasnicový chléb, či jiné kvašené pečivo, příliš nedoporučuje, jsou stravovací návyky v naší zemi takové, že je jeho použití obvyklé. To bychom měli respektovat a své návyky měnit postupně. Nejprve třeba volbou vhodnějšího celozrnného pečiva, poté pečením vlastního pečiva.

Ingredience

  • hraška
  • olivový olej nebo ghí
  • jarní cibulka, pórek, pažitka nebo cibule
  • koření dle chuti a konstituce
  • měkký čerství sýr (například cottage), popřípadě pomazánkové máslo

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: Dle potřeby

Příprava jídla

  1. Uděláme čonk se zeleninou.
  2. Vhodíme několik lžic hrašky zamícháme a podlejeme vodou.
  3. Za stálého míchání vaříme několik minut až je hmota konzistentní.
  4. Ukončíme vaření a smícháme s čerstvým měkkým sýrem, tvarohem nebo s pomazánkovým máslem (používám pomazánkové máslo Amálka v bio kvalitě), popřípadě s další zelenou zeleninou (pažitka, šalotka a podobně).

Inspirací byla pomazánka vyráběná ve Střílkách. Pomazánku používáme zejména k pečivu.

Literatura

Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004
Ojha,A.: Ajurvédské paprsky díl 1. Ájurvédské centrum Sántoš, Praha 1998