Pomazánka z hrašky
Literatura
Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004
Ojha,A.: Ajurvédské paprsky díl 1. Ájurvédské centrum Sántoš, Praha 1998
Jedná se o docela jednoduchou pomazánku poměrně rychle připravenou. Cottage je tridóšický, hrách je méně vhodný pro Vátu. Proto musí lidé s touto konstitucí doplnit pomazánku vhodným kořením.
Přestože ájurvéda kvasnicový chléb, či jiné kvašené pečivo, příliš nedoporučuje, jsou stravovací návyky v naší zemi takové, že je jeho použití obvyklé. To bychom měli respektovat a své návyky měnit postupně. Nejprve třeba volbou vhodnějšího celozrnného pečiva, poté pečením vlastního pečiva.
Ingredience
- hraška
- olivový olej nebo ghí
- jarní cibulka, pórek, pažitka nebo cibule
- koření dle chuti a konstituce
- měkký čerství sýr (například cottage), popřípadě pomazánkové máslo
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: Dle potřeby
Příprava jídla
- Uděláme čonk se zeleninou.
- Vhodíme několik lžic hrašky zamícháme a podlejeme vodou.
- Za stálého míchání vaříme několik minut až je hmota konzistentní.
- Ukončíme vaření a smícháme s čerstvým měkkým sýrem, tvarohem nebo s pomazánkovým máslem (používám pomazánkové máslo Amálka v bio kvalitě), popřípadě s další zelenou zeleninou (pažitka, šalotka a podobně).
Inspirací byla pomazánka vyráběná ve Střílkách. Pomazánku používáme zejména k pečivu.
Literatura
Frej,D.: Ájurvédské recepty pro zdraví. EB nakladatelství, Praha 2004
Ojha,A.: Ajurvédské paprsky díl 1. Ájurvédské centrum Sántoš, Praha 1998