Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Domů » Učebnice ájurvédy » Základy stravování a přípravy potravy » Koření » Kumín – Džíra – Římský kmín

Kumín – Džíra – Římský kmín

Vědecký název: Cuminum cyminum, šabrej kmínovitý

Vlastnosti

  • pálivá, zahřívající, pálivý, VPK=, při nadbytku P+
  • lehká, drsná suchá

Popis

Koření je známé taky jako římský kmín nebo džíra, případně indický kmín. Je jen mírně zahřívající a s výrazným aroma. Kořením je plod. Kupujme ho vždy celý, nikdy mletý.

Zdravotní účinky

  • je považován za nejvhodnější prostředek proti nadýmání
  • podporuje Agní a chuť k jídlu
  • má močopudné účinky
  • podporuje tvorbu mléka
  • ve starověku se doporučoval při anémii
  • stimuluje a pročišťuje krev
  • afrodiziakum

Kontraindikace

Opatrnost je třeba zachovat při zvýšené Pittě.

Využití v kuchyni

  • Celá semínka se používají do zeleninových, luštěninových i masitých pokrmů i do polévek.
  • Účinnost se zvyšuje jemným pražením, proto se používá do čonku.
  • Přidává se do mnoha směsí koření.
  • Lze užít podobně jako běžný kmín. Je ale aromatičtější.

Léčebné využití

  • Odvar ze směsi kumínu, koriandru a fenyklu (KKF) se používá při zažívacích potížích. Čaj je ochlazující.

Literatura

Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Rajpoot, G.: Ájurvédské bylinky, Dhanvantri, Praha 2005
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000