Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Miso polévka

Miso polévka je velmi doporučovaná makrobiotikou. Jak se na tuto polévku dívá ájurvéda? Miso má svíravou a kyselou chuť. Je zahřívající a jeho vipak (viz. chutě podle ájurvédy) je pálivý. Mimo to se jedná o kvašenou potravinu a takové ájurvéda příliš nedoporučuje. Polévku by opatrně měli jíst zejména lidé s konstitucí Pitta, pro Vátu a Kaphu je polévka docela vhodná.

Ingredience
  • ½ lžíce pasty miso
  • šálek najemno nakrájené cibule nebo pórku
  • 8 cm dlouhý kousek řasy wakame – možno nahradit jinou řasou
Doba přípravy: 15 – 20 minut
 
Počet porcí: 4
 
Příprava jídla
  1. Mořskou řasu dáme na 5 – 10 minut namočit do vody.
  2. Nakrájíme cibuli a řasu, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
  3. Necháme 10 – 20 minut vařit na mírném ohni do měkka.
  4. Vezmeme do misky naběračku nehotového vývaru, ochladíme ho a rozmícháme v něm miso pastu.
  5. Po uvaření vývaru jej odstavíme a rozmíchané miso dáme do polévky.
Na každý šálek polévky použijeme jednu lžičku miso pasty. Tuto polévku je možné obměňovat přidáváním různé zeleniny.
 

Literatura

Kushi, M., Jack, A.: Dieta pro silné srdce, Pragma, Praha, 2000
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002