Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Mandlové mléko

Vynikající sattvický nápoj vhodný pro všechny. Je vynikající pro mozek. Ájurvéda ho doporučuje i po pohlavním styku, protože doplňuje ódžas.

Ingredience

  • hrnek loupaných mandlí
  • dva hrnky teplé vody
  • lžička ghí
  • lžička medu
  • lžička růžové vody (není nutné)
  • doba přípravy: 5 minut 

Počet porcí: 2

Příprava jídla

1 . Hrnek loupaných mandlí a dva hrnky teplé vody rozmixujeme ručním mixérem.
2 . Roztok přecedíme přes plátno nebo hustý cedník.
3 . Rozdrcené mandle můžeme použít při výrobě chleba, do kičadi a podobně.
4 . Do scezeného roztoku přidáme lžičku ghí, lžičku medu a lžičku růžové vody.

Chuť je trochu jiná než průmyslově vyráběného chleba a ne vždy nám zachutná na poprvé. Když si na něj zvykneme, nedáme na něj dopustit.

Literatura

Doval,Z.: Ájurvédská léčitelská kuchařka. Eko-konzult, Bratislava 2004