Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Rychlé a zdravé jídlo do termosky

Někdy se stane, že nemůžete obědvat podle svých zvyklostí a chuti. Jindy potřebujete léčit a stimulovat svůj zažívací oheň Agni. Pro tyto příležitosti doporučuji jednoduchý postup, který vám zabere ráno před odchodem do do práce asi 10 minut času a v poledne budete mít k dispozici lahodné teplé jídlo podle své chuti  a potřeb.  K akci potřebujete termosku se širokým hrdlem o objemu asi 3/4l.

Rozehřejte v kastrolku olej nebo ghí, vhoďte černé hořčičné semínko a když začne vyskakovat, přidejte čerstvě rozdrcené koření – koriandr, fenykl, římský kmín (do hmoždíře špetku od každého). Posmažte asi 20 sekund a přidejte půl hrnku suché rýže basmati.  Opražte (to je finta místo pracného propírání rýže pod vodovodem), zalijte hrnkem vroucí vody, osolte a přikryjte pokličkou. Zatímco se rýže vaří, očistěte a nakrájejte na drobno půl hrnku své oblíbené zeleniny  a zamíchejte ji do rýže. Nechte znovu projít varem, podle potřeby přidejte kapku vody a vlijte do termosky. Hotovo!

V polední pauze otevřete v zaměstnání termosku a lahodná vůně hotového jídla  se rozline…

Jedná se o modifikovaný recept zvaný kičadi. Variant má bezpočet.  Koření a zeleninu vybírejte podle konstituce a rýži, obiloviny případně čočky podle toho, zda mají stejně dlouhou dobu přípravy. Já mám nejraději vaiantu rýže basmati+červená čočka. Vyzkoušejte také různé bulgury nebo kuskus a přidejte kostičky tofu, tempech ap.

Autor: Jana Ježíková