Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Čarakovi sušenky proti depresi

Jedná se o recept starý asi 3 tisíce let. Pekl jsem ho na vánoce a je docela chutný, nicméně není dobré jíst sušenek příliš mnoho, protože poněkud zvyšují Pittu. Velmi vhodné jsou naopak na zvýšení trávícího ohně, což se o vánocích obvykle hodí. Recept je VK-P+.
 

Ingredience

  • 5 dílů muškátového oříšku
  • 4 díly mleté skořice
  • 1 díl drceného hřebíčku
  • mouka (použil jsem pšeničnou a celozrnnou špaldovou 1:1)
  • třtinový cukr nebo palmový cukr
  • kousek másla nebo ghí
  • několik vaječných žloutků (použil jsem i bílky, které trochu vyrovnávají Pittu)
Doba přípravy: 20 + 15 minut

Počet porcí: dle množství

 

Příprava jídla

  1. Připravíme koření, 40 g rozemletého smíchaného koření na 0,5 kg mouky. V nouzi můžeme použít koření do svařáku nebo do štrůdlu.
  2. Vytvoříme těsto smícháním mouky, koření, žloutků (nebo celých vajec), ghí (nebo másla), cukru, případně s trochou vody. Těsto pořádně vypracujeme a necháme odležet.
  3. Těsto vyválíme na placku a pomocí vykrajovátek uděláme sušenky.
  4. Sušenky naklademe na plech a pečeme do zlatova. Mírné nadouvání sušenek není na závadu.

Sušenky mají zajímavou chuť a jsou dobrým zpestřením vánočního cukroví.

Literatura

Hloška P.: Ájurvéda česky. Fontána, Olomouc 2002