Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Domů » Učebnice ájurvédy » Hlavní principy zdraví » Rasajána neboli posilování organismu

Rasajána neboli posilování organismu

Dle Vasanta Lada je rasajána omlazovací terapií umožňující obnovu, regeneraci a oživení všech tělesných buněk, tkání a orgánů, posiluje imunitu a životní energii a je příčinou dlouhověkosti. Jedná se o soubor prostředků a postupů, které vedou k posílení naší vitality a obranyschopnosti.

Kdy je nejvhodnější

K rasajánám saháme zejména v rekonvalescenci po náročných operacích, po porodu, při velké fyzické zátěži. Také je vhodná při oslabení při stresu, podváze a zejména při zvýšené Vátě.
Rásajána je také jedním z kroků po pančakarmě a vlastně po všech detoxikacích. Relativně čistý, ale oslabený organismus je potřeba vyživit, jinak by se mohla nerovnováha odstraněná detoxikací obnovit. Tato fáze očisty je často dležitější než vlastní očista a často se podceňuje.

Kdy není obvykle vhodná

Rasajány nejsou vhodné v případě blokády v těle. Váta je v uzavřena a proto je potřeba ji nejprve uvolnit a teprve poté je možné posílit organismus. V opačném případě by se posilovala pouze blokáda.
Obdobná situace nastává, pokud je v těle příliš mnoho Kaphy nebo ámy. Rasajánou bychom je posilovali a to není žádoucí. Proto také v klasické ájurvédské detoxikaci – pančakarmě předchází vlastní pančakarma rasajáně.

Postupy

Rasajány jsou jednak substance podávané ústy, nejčastěji byliny, jednak postupy – procedury. Z postupů bych zde zdůraznil velmi účinnou metodu na snížení Váty, zejména její subdóši apány. Jedná se o výživné basti neboli výživný klystýr. Prostřednictvím konečníku se do těla dostávají různé výživné substance jako je olej, medikovaný olej (to je olej s bylinami), mléko, vývary a podobně. Jedná se o proceduru velmi účinnou a přitom realizovatelnou i v domácích podmínkách. Součástí rasjány mohou být i různé olejové procedury.
V užším slova smyslu považujeme za rasajány přípravky sloužící k regeneraci a omlazení organismu. Těm se nadále budu věnovat.

Rasajány pro Vátu

Váta se pomocí rasaján velmi účinně redukuje. Rasajány jsou obvykle účinné při stavech zvýšené Váty, ovšem s výhradou blokád uvedenou výše. Jedná se zejména o stavy zvýšené Váty v kombinaci s Vátou v konstituci. Rasajány se také užívá jako hlavní nebo podpůrná léčba při neurologických onemocněních, neboť se jedná o nemoci způsobené zvýšenou Vátou.
Pro Vátu je základní rasajánou ašvaganda, která je vhodná zejména pro muže, u žen ji kombinujeme se šatavari. Další velmi účinnou rasajánou je šiladžit, v našich krajích známý spíše jako mumio. Pro Vátu i Kaphu je také jako velmi účinná rasajána vhodný guggul. Haritaki je jeden z plodů triphaly a je specifický pro Vátu.

Rasajány pro Pittu

Nejznámější rasajánou pro Pittu je amalaki, který je také součástí triphaly. Další pittovskou rasajánou je šatavari, vhodné zejména pro ženy a na ženské potíže a gokšura, vhodná spíše pro muže a vyžadující alespoň několikatýdenní užívání.
Bringarádž se používá v různých kombinacích, například s lopuchovým kořenem 1:2 nebo s pampeliškou 1:1. Velmi účinnou rasajánou pro Pittu je pupečník asijský nebo-li gotu kola.

Rasajány pro Kaphu

Nečekanou rasajánou pro Kaphu je med. Přestože je sladký a teoreticky by měl být pro ni nevhodný, opak je pravdou. Med Kaphu harmonizuje a vyživuje. Je třeba pouze dbát na jeho kvalitu. Pokud by byl med doslazovaný běžným cukrem, byl by pro Kaphu škodlivý. Stejně tak je nevhodné med zahřívat na více než 40 stupňů. Pak se jeho dobré vlastnosti mění v opak.
Bibhitaki je součást triphaly a je specificki vhodné pro Kaphu, i když je jako všechny složky triphaly tridóšické. Pro Kaphu je také velmi vhodný guggul.

Rasajány vhodné pro všechny tři dóši

Specifické postavení má triphala, která je zároveň rasajánou a zároveň se užívá k detoxikaci. Její postavení je zcela unikátní a pravděpodobně není širokospektrální přípravek.
Velice známou rasajánou je čavanpraš. Je složen z amalaki a mnoha dalších přísad a v Česku je znám i pod obchodním označením nutrujam. Je možné jej užívat dlouhodobě, ale nepřehánějme dávku. Výraznou rasajánou je guduči, který je někdy označován jako amrit, čili nektar nesmrtelnosti.
Vhodná je také kombinace šatavari a ašvagandy při P+ a u žen více šatavari, při V+ a u mužů více ašvagandy. Jinou možností je bylina Morinda citrifolia, která se u nás prodává pod názvem noni.
Široce působící rasajánou je také ghí, které se také často užívá jako nosič.

Rasajány pro specifické případy

Některé rasajány se používají pro konkrétní účely. Zde uvádím několik příkladů:

  • pro posílení růstu nové tkáně – kostival (PV-K+) je jeden z nejmocnějších prostředků
  • pro obnovu kostí a svalové tkáně – ašvaganda, bala, šiladžit, kozinec a ženšen
  • pro ozdravění krve – šatavari, proskurník, americký ženšen, amalaki, čavanpraš
  • pro ozdravení nervového systému – brahmí, gotukola, šankapušpí, džatamamsí, haritakí, lékořice, černucha – byliny dávkovat 1-3 g 3x denně po dobu jednoho měsíce i déle – je možno jako prášek, v mléce, v ghí
  • proskurník (nebo sléz lesní) v mléce s trochou zázvoru na Pittu i Vátu
  • andělika (děhel) pro ženy, zejména V+, ne při P+
  • ašvaganda pro svaly, morek, sperma – vhodné ji užívat jako mléčný odvar, možno přidat nerafinovaný cukr, med, pippali a basmati rýži
  • šatavari hlavní pro ženy, dále pro krev – lze připravit v mléčném odvaru s ghí, nerafinovaným cukrem, medem a pippali
  • rasajány na srdce – ardžuna, ámalaki, ašóka, gotu kola, guggul, punarnava, tulsí, skořice, koriandr, růže.

Jako nosiče se pro rasajány používá čerstvé (nebo alespoň nehomogenizované) mléko, ghí, med a různé výživné oleje.

Z výše uvedeného je zřejmé, že hlavním úkolem rasaján je posílení odžas. Touto problematikou jsem se již z jiné stránky zabýval a proto doporučuji pročíst i tuto kapitolu.

Autor: Fakír

 

Literatura

Lad,V.:Učebnice ájurvédy. Maitrea, Praha 2013
Frawley,D.,Lad,V.: Rostliny v ájurvédě. Volvox Globator, Praha 2006
Verma,V.: Ájurvéda na každý den. Fontána, Olomouc 2010